Rewolucja piwna, która przetacza się przez Polskę nie oszczędza Dolnego Śląska. Powstaje coraz więcej browarów rzemieślniczych, które oferują wyśmienite gatunki piwa. Często są to małe browary rodzinne, restauracyjne, gdziem można nie tylko spróbować złocistego trunku ale i dobrze zjeść i świetnie spędzić wieczór. Z drugiej strony mamy pokaźną liczbę pubów, barów i multitapów, gdzie spróbujemy piwa z każdego zakątka globu. Wybierzmy się zatem na wycieczkę...
Naszą wycieczkę zaczynamy od obrzeży województwa dolnośląskiego, następnie będziemy zbliżać się do Wrocławia posuwając się w kierunku północnym. Na Wrocław, siłą rzeczy, poświęcimy więcej miejsca, jednak celem tego poradnika będą bardziej miejsca klimatyczne i przede wszystkim małe, rodzinne a co za tym idzie unikatowe browary.
Browar Kamienica
Będąc w Kotlinie Kłodzkiej odwiedzimy dwa miejsca. Pierwsze znajduje się u podnóża majestatycznego Śnieżnika na terenie Śnieżnickiego Parku Krajobrazowego jest to "klimatyczny" Browar Kamienica. Do karczmy traficie bez problemu, miejsce oferuje przede wszystkim własne piwa takie jak seria Aniołów, piwa sezonowe i dymione. Trunki dość dobrze oceniane, a co najważniejsze ciężko dostać je gdzie indziej. Z racji pobliskiej stacji narciarskiej miejsce bardziej popularne zimą. Na zaspokojenie głodu karczma oferuje przede wszystkim swojskie jedzenie - pierogi, kwaśnica, golonka, pstrąg z grilla, czy specjalność zakładu - Naleśnik na ostro.
Browar Duszniki
Pozostajemy w górskim krajobrazie Kotliny Kłodzkiej przenosząc się narciarskiego Zieleńca i Dusznik Zdroju, tutaj znajdziecie Browar Duszniki Browar przy restauracji działa w weekendy natomiast piwa dostępne są w Hotelowej (Jamrozowa Polana) restauracji. Można tu zdegustować kilka miejscowych gatunków piw i spożyć posiłek z dość bogatej karty dań.
Browar Miedzianka
Przeniesiemy się teraz w malowniczy krajobraz Rudaw Janowickich. Znajdziecie tu mały browar rzemieślniczy, pełen kontrastów - Browar Miedzianka. Budynek w nowoczesnym stylu położony jest niezwykle pięknej okolicy. Goście mogą kosztować ofertę piw w restauracji, która wewnątrz dodatkowo daje możliwość obejrzenia procesu produkcji. Kociła warzelny, tanki leżakowe i aparatura znajduje się za przeszkleniem. Dodatkowo w sezonie letnim otwarty jest ogródek z przepiękną panoramą.
Browar ma w ofercie 6 podstawowych piw nawiązujących do lokalnej historii i tradycji, oprócz tego browar warzy piwa sezonowe na różne okazje. W restauracji znajdziecie porządne menu, zatem dla głodnych i spragnionych po całodziennym zwiedzaniu Rudaw Janowickich jest to miejsce idealne. Dla chętnych, którzy planują spędzić tam więcej czasu miedzianka oferuje pokoje w wysokim komforcie.
Browar Roch
W takim razie udajmy się teraz na wycieczkę w okolice Zamku w Bolkowie. Zamku chyba nie trzeba nikomu przedstawiać, natomiast warto przedstawić okoliczny browar - Browar Roch, który mieści się w Nowych Rochowicach na skraju malowniczych Gór Kaczawskich.. Jak piszą o sobie: "ROCH to mały browar, ale duże serce do warzenia. Dość fajna oferta piw rzemieślniczych, do tego restauracja - czego więcej chcieć. Odwiedźcie ich i przekażcie swoje oceny!
Browar Caminus
Przenosimy się w okolice, a może lepiej byłoby powiedzieć "kąty" Wrocławia, do Kątów Wrocławskich i Browaru Caminus. Miasto, które pewnie zbyt często nie jest w planach podróżników po Dolnym Śląsku. Wygląda na to, że za sprawą Browaru Caminus przynajmniej ta część turystów zakochanych w piwie rzemieślniczym będzie to miasto odwiedzać częściej, a jest po co. Browar znajduje się w samym centrum w pięknym budynku starej mleczarni.
Browar to zarazem klimatyczny pub z bardzo przyjacielską obsługą. To firma rodzinna więc spodziewajcie się raczej miłego przywitania i mnóstwa opowieści. Właściciele chętnie oprowadzają po warzelni i opowiadają o procesie warzenie jak i składnikach swoich piw (wizytę należy wcześniej umówić). Browar ma w ofercie kilka świetnych gatunków - zapraszamy do degustacji!
Browar Widawa
Browar Widawa to chyba najbardziej rozpoznawalny browar rzemieślniczy na Dolnym Śląsku. Wszystko za sprawą samego właściciela czyli Wojtka Frączyka, który ciężkiej pracy i eksperymentów się nie boi, ale także współpracy z Tomkiem Kopyrą - blogerem piwnym. Browar mieści się w Chrząstawie Małej, w budynku Gospody pod Czarnym Kurem.
Ten browar restauracyjny może się pochwalić naprawdę wysokiej jakości piwami, o czym świadczą liczne nagrody na konkursach piwnych. Browar sporo także warzy w kooperacji. Wizyta tam z pewnością pod kątem degustacyjnym się opłaca!